معرفی بهترین درمانها برای نفخ شکم + آشنایی با غذاهای ضد نفخ
نفخ شکم از ظاهر خارجی مشکلی ساده به نظر میرسد، اما در واقع به دلایلی مانند تجمع گاز در دستگاه گوارش میتواند موجب دلدرد و دلپیچه شود و فرد مبتلا باید همیشه در نظر داشته باشد که در مکانهای عمومی، باد معدهاش خارج نشود. علاوه بر این، اگر نفخ شکم به صورت مزمن باشد، میتواند […]
نفخ شکم از ظاهر خارجی مشکلی ساده به نظر میرسد، اما در واقع به دلایلی مانند تجمع گاز در دستگاه گوارش میتواند موجب دلدرد و دلپیچه شود و فرد مبتلا باید همیشه در نظر داشته باشد که در مکانهای عمومی، باد معدهاش خارج نشود. علاوه بر این، اگر نفخ شکم به صورت مزمن باشد، میتواند به کیفیت زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد و باعث عدم راحتی و ناراحتی شود.
برای درمان نفخ شکم، راهکارهایی وجود دارد که میتواند به کاهش این مشکل کمک کند. اولین قدم مهم، تغذیه سالم و منظم است. مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند میوهها، سبزیجات و مواد غذایی کامل و غذاهایی که میتوانند به هضم بهتر کمک کنند، میتواند مفید باشد. همچنین، مصرف آرامبخشهای معده مانند چای زنجبیل، نعناع و آنیس نیز میتواند به تسکین نفخ شکم کمک کند.
همچنین، ممکن است لازم باشد عادات غذایی خود را تغییر دهید. مصرف آهسته غذا، جویدن بهبود یافته غذا و از جمله مواد غذایی ضد نفخ مثل یوگورت، آووکادو و آناناس در رژیم غذایی خود قرار دادن میتواند بهبود را به همراه داشته باشد. همچنین، فعالیت بدنی منظم و ماساژ شکم نیز میتواند به رفع نفخ شکم کمک کند.
در صورتی که مشکل نفخ شکم به صورت مزمن و مستمر باشد و با تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی معمولی بهبود نیابد، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و مشاوره و درمان کامل را دریافت کنید.
منابع:
– everydayhealth.com
– healthline.com
– thehealthy.com
نفخ شکم یا نفخ معده یک مشکل رایج است که زمانی رخ میدهد که دستگاه گوارش با هوا یا گاز پر شود. احساس پری، سفت شدن و ورم شکم از نشانههای معمولی نفخ شکم هستند. اگرچه این به ظاهر یک مشکل ساده به نظر میرسد، اما برای فرد مبتلا میتواند موجب دلدرد و ناراحتی شود، و همواره باید مراقب باشد که در مکانهای عمومی، باد معدهاش خارج نشود.
اگر نفخ شکم به طور مداوم و مزمن باقی بماند و درمان مناسب انجام نشود، ممکن است به مرور زمان منجر به مشکلات دیگری مانند لکههای روی پوست، عدم هضم کامل غذا و کاهش اشتها شود.
برای درمان نفخ شکم، میتوانید از مواد غذایی ضد نفخ استفاده کنید. برخی از غذاها که به کاهش تولید گازها در دستگاه گوارش کمک میکنند شامل:
1. آناناس: به دلیل حاوی آنزیم بروملین، آناناس میتواند در هضم غذا و کاهش تولید گازها مؤثر باشد.
2. زنجبیل: خواص ضد التهابی و آنتیباکتریال زنجبیل میتواند به تسکین نفخ شکم کمک کند.
3. نعناع: استفاده از چای نعناع یا مصرف روغن نعناع میتواند به تسکین علائم نفخ شکم کمک کند.
4. یوگورت: با حاوی باکتریهای مفید، یوگورت میتواند به تعادل میکروبیوم گوارش کمک کرده و نفخ را کاهش دهد.
5. آووکادو: غنی از چربیهای سالم و فیبر، آووکادو میتواند به هضم بهتر کمک کرده و نفخ را کاهش دهد.
همچنین، مهم است که به عادات غذایی خود توجه کنید. مصرف غذاهای سبک و آرام، جویدن بهبود یافته غذا و از جمله مواد غذایی سبک، معتدل کردن مصرف فراوردههای لبنی و مصرف آب به میزان کافی از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند به کاهش نفخ شکم کمک کنند.
در صورتی که مشکل نفخ شکم به صورت مداوم و مزمن باقی بماند و با تغنفخ شکم، یک مشکل رایج است که زمانی رخ میدهد که دستگاه گوارش با هوا یا گاز پر میشود. علائمی مانند احساس پری، سفت شدن و ورم شکم معمولاً همراه با آن است. این مشکل، اگرچه به نظر میرسد ساده باشد، میتواند برای فرد مبتلا دلدرد و ناراحتی ایجاد کند. همچنین، باید در نظر داشته باشید که در مکانهای عمومی، باد معده بیرون نیاید.
اگر نفخ شکم به صورت مداوم و مزمن باشد و درمان مناسب انجام نشود، ممکن است به مشکلات دیگری مانند لکههای روی پوست، عدم هضم کامل غذا و کاهش اشتها منجر شود.
برای درمان نفخ شکم، شما میتوانید از مواد غذایی ضد نفخ استفاده کنید. برخی از غذاهایی که به کاهش تولید گاز در دستگاه گوارش کمک میکنند عبارتند از:
– آناناس: به دلیل حاوی آنزیم بروملین، مصرف آناناس میتواند در هضم غذا و کاهش تولید گاز مؤثر باشد.
– زنجبیل: خواص ضد التهابی و آنتیباکتریال زنجبیل میتواند در کاهش نفخ شکم مفید باشد.
– نعناع: مصرف چای نعناع یا استفاده از روغن نعناع میتواند به تسکین علائم نفخ شکم کمک کند.
– یوگورت: با حاوی باکتریهای مفید، یوگورت میتواند به تعادل میکروبیوم گوارش کمک کرده و نفخ را کاهش دهد.
– آووکادو: آووکادو، که غنی از چربیهای سالم و فیبر است، میتواند به هضم بهتر کمک کرده و نفخ را کاهش دهد.
همچنین، توجه به عادات غذایی مهم است. مصرف غذاهای سبک و آرام، جویدن بهبود یافته غذا و مصرف معتدل فراوردههای لبنی، و نیز مصرف آب به میزان کافی از جمله راهکارهای دیگری هستند که میتوانند به کاهش نفخ شکم کمک کنند.
در صورتی که مشکل نفخ شکم به صورت مداوم و مزمن باقی بماند و با تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی معمولی بهب
ممکن است شکم شما بزرگتر، سفت و دردناک باشد. نفخ معمولاً با علائم زیر همراه است:
– درد
– تولید بیش از حد گاز (نفخ)
– برخورداری از بادگلو
– غرغر کردن شکم
نفخ شکم میتواند توانایی شما در انجام کارها و شرکت در فعالیتهای اجتماعی و تفریحی را مختل کند. این مشکل هم در بزرگسالان و هم در کودکان رایج است.
باید به موارد زیر توجه کنید:
– علت نفخ شکم چیست؟
– سریعترین راه درمان نفخ شکم در کودکان و نوزادان چیست؟
نفخ شکم دلایل متعددی دارد و برای درمان آن باید به این نکات توجه کنید:
یکی از علتهای شایع نفخ شکم، تجمع گاز و هوا در معده است، به خصوص بعد از وعدههای غذایی. غذای هضم نشده یا بلعیدن هوا باعث تجمع گاز در دستگاه گوارش میشود.
همه افراد در هنگام خوردن و نوشیدن، هوا را میبلعند. اما برخی از افراد میتوانند بیشتر از دیگران هوا را ببلعند، به خصوص در صورت وجود موارد زیر:
– خوردن و نوشیدن بسیار سریع
– جویدن آدامس
– استعمال سیگار
– استفاده از پروتزهای درمانی در دهان
علت نفخ شکم به نوع تغذیه و نحوه تغذیه افراد بستگی دارد. در ضمن، آروغ و نفخ دو راهی هستند که هوای بلعیده شده از بدن خارج میشود. در صورتی که تخلیه معده به تأخیر بیفتد و گاز تجمع یابد، نفخ و اتساع شکم نیز رخ میدهد.
همچنین، عوامل پزشکی نیز میتوانند علت نفخ شکم باشند. به عنوان مثال:
– سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
– بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون
– اختلالات عملکردی دستگاه گوارش (FGIDs)
– سوزش سردل
– عدم تحمل غذایی
– افزایش وزن
– شار هورمونی (به خصوص در زنان)
– ژیاردیازیس (عفونت انگل رودهای)
– اختلالات خوردن مانند بیاشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی
– عوامل سلامت روانی مانند استرس، اضطراب، افسردگی و غیره
– برخی داروها
نفخ شکم همچنین ممکن است نشانهای از بیماریهای جدی باشد، از جمله:
– تجمع مایع پاتولوژیک در حفره شکمی (آسیت) ناشی از سرطان یا بیماریهای کبد، کلیه یا قلب
– بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن
– نارسایی لوزالمعده که باعث اختلال در هضم میشود به دلیل ناتوانی پانکراس در تولید آنزیمهای گوارشی کافی
– سوراخ شدن دستگاه گوارش با خروج گاز، باکتریهای طبیعی دستگاه گوارش و مواد دیگر به داخل حفره شکمی
برای درمان نفخ شکم، میتوانید از مصرف غذاهای ضد نفخ، رعایت اصول صحیح غذاخوردن و اجتناب از مصرف غذاهای نفاخ استفاده کنید.
علاوه بر این، علت نفخ معده پس از غذا خوردن ممکن است به دلیل نجویدن مناسب غذا، خوردن سریع، همراهی غذا با آب یا سایر مایعات باشد که منجر به سنگینی معده و نفخ میشود.
سرعت زندگی ما را مجبور به عجله در تمام امور میکند، اما اگر مجبورید غذا را به سرعت مصرف کنید، باید مواظب باشید.
زمانی که به سرعت غذا میخورید، هوا را هم بلعیده و معدهتان بزرگتر میشود و احساس نفخ میکنید.
بلعیدن هوا تنها عامل نفخ نیست. زمانی که با عجله غذا میخورید، به خوبی جویدن نمیکنید. خوردن عجلهای باعث میشود قطعات بزرگی از غذا وارد روده شوند و تا زمانی که کاملاً هضم نشوند، در آنجا مانند مانعی باشند.
خوردن سریع شما را قادر به درک مقدار مصرفی غذا نمیکند. با خوردن بیش از حد، معده را بیش از اندازه پر میکنید. به جای خوردن عجلهای، حدود ۲۰ دقیقه وقت بگذارید و غذا را به طور کامل جویدید.
این مدت زمانی است که معده به مغز اعلام میکند که سیر شده است.
مثلاً ناهار شما یک ساندویچ است. حتی ساندویچهای سالم هم ممکن است حاوی مقدار زیادی سدیم باشند. تحقیقات نشان داده است که مقدار سدیم موجود در ساندویچها، تقریباً ۲۰ درصد از مقدار روزانه مجاز است. نان و نانهای رول از منابع اصلی سدیم هستند.
درجه بعدی گوشتهای فرآوری شده قرار میگیرند و پنیر نیز در این بین است. تنظیم مقدار سدیم دریافتی خود را زیر ۳٫۲۰۰ میلیگرم برای کاهش نفخ و پف شکم و همچنین جایگزینی ساندویچ با گزینههای دیگر مصرف کنید.
با استفاده از کلم پیچ خام غذا میخورید. کلم پیچ حاوی ویتامینهای ضروری بسیاری است و اغلب در سالادهای سالم استفاده میشود. این نوع سبزیجات فیبر و یک نوع قنده به نام رافینوز دارند که هضم آنها دشوار است. بنابراین، مصرف کلم پیچ خام میتواند باعث نفخ و پف شکم شود.
البته کلم پیچ تنها عامل نفخ نیست، سایر سبزیجات مثل کلم بروکسل و بروکلی هم همین ویژگی را دبسیار سریع غذا میخورید.
سرعت زندگی ما را به عجله میاندازد و اگر مجبورید غذا را به سرعت مصرف کنید، باید مواظب باشید.
غذا را سریع میخورید و در عین حال هوا را نیز بلعیده میشود. این باعث میشود معده شما بزرگ شود و حالت نفخ داشته باشید.
بلعیدن هوا تنها عامل تحریک کننده نفخ نیست. زمانی که با عجله غذا میخورید، به خوبی جویدن نمیکنید. خوردن عجلهای باعث میشود قطعات بزرگی از غذا وارد روده شوند و هنوز کاملاً هضم نشده، در آنجا باقی بمانند.
با سریع غذا خوردن نمیتوانید متوجه شوید که چه مقدار غذا مصرف کردهاید. با خوردن بیش از حد، معده شما بیش از حد پر میشود. به جای خوردن عجلهای، حدود ۲۰ دقیقه وقت بگذارید و غذا را به خوبی جویدید.
این مدت زمانی است که معده به مغز اعلام میکند که سیر شدهاید.
برای ناهار، شما یک ساندویچ دارید. حتی ساندویچهای سالم نیز حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. تحقیقات نشان داده است که مقدار سدیم موجود در ساندویچها تقریباً ۲۰ درصد از مقدار مجاز روزانه است. نان و رولها از منابع اصلی سدیم هستند.
گوشتهای فرآوری شده و پنیر نیز مقدار زیادی سدیم دارند. برای کاهش نفخ و پف شکم و کنترل مقدار سدیم، میتوانید مصرف سدیم را زیر ۳٫۲۰۰ میلیگرم تنظیم کنید و ساندویچ را با گزینههای دیگری که کمتر سدیم دارند، جایگزین کنید.
در مصرف کلم پیچ خام هستید. کلم پیچ حاوی ویتامینهای ضروری بسیاری است و به عنوان یکی از سبزیجات سالم معروف است. این سبزیجات حاوی فیبر و قندهایی به نام رافینوز هستند که هضم آنها دشوار است. بنابراین، مصرف کلم پیچ خام ممکن است باعث نفخ و پف شکم شود.
همچنین، سبزیجاتی مانند کلم بروکسل و بروکلی نیز میت
میتوانید این متن را به صورت زیر بازنویسی کنید:
استفاده از انواع نوشیدنیها میتواند به نفخ شکم و سنگینی معده منجر شود. در حال حاضر، انواع نوشیدنیهایی که میتوان آنها را با نی نوشید، تولید میشوند. اما مصرف نی نه تنها سبب آسانی کار میشود، بلکه هوای اضافی را هم به داخل معده میفرستد و شما را مجبور به باد شدن میکند. انگار مثل یک توپ باد شدید هستید.
مهم نیست که چقدر آرام و آهسته نی نوشید، هوایی که بالای نی باقی میماند به سمت شکم ارسال میشود و نمیتوانید از آن اجتناب کنید. بهتر است نوشیدنی را از لبه لیوان بنوشید.
همچنین، مصرف زیادی از غذاهای بستهبندی شده دارید. دوباره سدیم مقصر است. نمک به عنوان یک ماده نگهدارنده در این نوع غذاها استفاده میشود.
ما میدانیم که پفکها و چیپسها حاوی سدیم بالایی هستند. حتی غذاهای بستهبندی شده که به نظر سالم میرسند، مانند سسهای سالاد، سوپها، غلات و حبوبات و سس گوجه فرنگی، میتوانند باعث تجاوز از محدوده ۲٫۳۰۰ میلیگرم سدیم در روز شوند.
جالب است که بدون حتی چشیدن طعم نمک، مقدار زیادی سدیم را مصرف میکنید. برای جلوگیری از نفخ و کاهش مصرف سدیم، به غذاهای بستهبندی شده بروید که میزان سدیم را روی بسته نوشتهاند.
این میزان باید کمتر از ۵۰۰ میلیگرم باشد. البته باید از غذاهای فرآوری شده کمتر استفاده کنید و به سمت غذاهای طبیعی و سالم حرکت کنید. میوه، سبزیجات و غلات بدون سدیم انتخاب عالیای هستند.
وقتی محصولات رژیمی یا کمکالری را انتخاب میکنید، باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
– قندهای مصنوعی مانند آسپارتام و سوکرالوز در برخی از محصولات رژیمی قرار میگیرند. اما باید بهخاطر داشته باشید که این قندها ممکن است باعث نفخ شوند و از لحاظ کالری هم هنوز هزینه دارند.
– قندهای مصنوعی در بدن بهخوبی هضم نمیشوند و معمولاً بدن نمیتواند آنها را بهعنوان غذا تشخیص دهد. بنابراین، بهتر است از این نوع محصولات رژیمی کنارهگیری کنید تا مشکلات شکمی شما حل شود.
– مصرف آدامس یا آبنبات باعث بلعیدن مقدار زیادی هوا میشود. هوای اضافی در شکم شما بنشیند و باعث نفخ و باد شدن میشود. بنابراین، سعی کنید آدامس و آبنبات را به حداقل برسانید و به جای آنها بیشتر آب بنوشید.
– آب به حرکت دستگاه گوارش کمک میکند و هوای اضافه و نفخ را از بین میبرد. بنابراین، میتوانید با نوشیدن بیشتر آب، مشکلات نفخ را کاهش دهید.
برای درمان نفخ شکم، بهتر است آدامس جویدن را کنار بگذارید.
اگر شام را نزدیک به زمان خواب میخورید، در واقع خودتان را برای نفخ صبحگاهی آماده میکنید. دراز کشیدن پس از خوردن غذا میتواند هضم آن را مختل کند. بنابراین، اگر با معده پر به رختخواب بروید، احتمالاً غذا بهطور کامل هضم نشده و باعث نفخ معده خواهد شد.
البته تنظیم زمان شام همیشه کار آسانی نیست، اما تلاش کنید حدود ۳ تا ۴ ساعت قبل از خواب شام بخورید. قبل از خواب، تا جایی که ممکن است سرپا بایستید تا دستگاه گوارش فعال باشد. اگر ناچارید پیش از خواب شام بخورید، از وعدههای کوچک استفاده کنید.
برای پیشگیری یا تسکین نفخ، روشهای زیر را میتوانید امتحان کنید:
– تغییر سبک زندگی: اگر اضافه وزن دارید، با کاهش وزن یا پیشگیری از آن، میتوانید علائم نفخ شکم را بهبود بخشید. برای کاهش بلع بیش از حد هوا، میتوانید این تغییرات را ایجاد کنید:
– اجتناب از جویدن آدامس که باعث بلعیدن هوای اضافی میشود و نفخ را تشدید میکند.
– محدود کردن مصرف نوشیدنیهای گازدار.
– اجتناب از غذاهایی که باعث تولید گاز معده میشوند، مانند سبزیجات خانواده کلم، لوبیا خشک و عدس.
– آهسته غذا خوردن و اجتناب از نوشیدن با نی.
– استفاده از لبنیات بدون لاکتوز در صورت عدم تحمل لاکتوز.
– استفاده از پروبیوتیکها که میتوانند به حفظ باکتریهای سالم روده کمک کنند.
– پروبیوتیکها نیز ممکن است در تسکین نفخ موثر باشند. بررسیها نشان داده است که پروبیوتیکها در کاهش نفخ تا حدود ۷۰ درصد اثر دارند. میتوانید پروبیوتیکها را در محصولاتی مانند کفیر و ماست یونانی پیدا کنید.
اگر تغییر سبک زندگی و تغییرات در رژیم غذایی نتیجه مطلوب را در کاهش نفخ شکم به ارمغان نیاوردند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک ممکن است دلیل پزشکی نفخ شکم را تشخیص داده و درمانهای پزشکی را توصیه کند.
درمان ممکن است شامل مصرف آنتیبیوتیک، داروهای ضداسپاسم یا داروهای ضدافسردگی باشد. نوع درمانی که برای شما مناسب است، بستگی به وضعیت خاص شما دارد.
درمان نفخ معده در خانه نیز میتواند موثر باشد. شما میتوانید با ترکیب تغییرات در سبک زندگی و تنظیم رژیم غذایی، میزان گاز تولید شده را کاهش داده و نفخ را تسکین بخشید. روشهای درمان خانگی برای نفخ شکم عبارتند از:
– نوشتن یک دفتر غذا: با نوشتن و ثبت غذاهایی که باعث افزایش گاز در بدن شما میشوند، میتوانید آنها را شناسایی کرده و سپس تلاش کنید کمتر از آنها مصرف کنید یا به طور کامل از آنها اجتناب کنید.
– تنظیم رژیم غذایی: اگر رژیم غذایی شما حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات سخت هضم است، میتوانید سعی کنید این کربوهیدراتها را با نوعی کربوهیدراتی که آسانتر هضم میشود، مانند برنج و موز، جایگزین کنید. این تغییر ممکن است به کاهش نفخ کمک کند.
– تقسیم غذا به وعدههای کوچکتر: به جای سه وعده غذایی بزرگ، میتوانید حدود پنج تا شش وعده کوچکتر در طول روز مصرف کنید. این روش ممکن است برای سیستم گوارش شما آسانتر باشد.
– از بلعیدن هوا کمتری استفاده کنید: سعی کنید فعالیتهایی که ممکن است باعث ورود هوای اضافی به معده شوند را انجام ندهید. این شامل جویدن درست غذا و اجتناب از جویدن آدامس، کشیدن سیگار و استفاده از نی است.
در صورتی که تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی شما نتیجه مطلوب را در کاهش نفخ شکم به ارمغان نیاورده و علائم شما همچنان حاضر باشند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. همچنین، در موارد زیر نیز به پزشک مراجعه کنید:
1. اگر علائم شما بسیار شدید است و باعث محدودیتهای جدی در زندگی روزمره شما میشود.
2. اگر علاوه بر نفخ شکم، علائم دیگری مانند درد شدید، تغییرات در روزمره خواب، افزایش وزن ناخواسته، خونریزی یا تغییرات قاعدگی، ضعف عمومی و خستگی شدید دارید.
3. اگر تاریخچه بیماری های مرتبط با گوارش دارید یا بیماری های مزمن دارید که ممکن است به علائم نفخ شکم شما مرتبط باشد.
4. اگر علائم شما پس از مصرف داروهای خاص، مانند آنتیبیوتیکها، بهبود نمییابند یا بدتر میشوند.
5. اگر علائم شما همراه با علائمی نظیر تغییرات در رنگ مدفوع، ترشحات غیرطبیعی، تورم شدید در دست و پا و تنفس مشکلبار هستند.
پزشک شما میتواند تشخیص دقیقتری را برای علت نفخ شکم شما قرار دهد و در صورت لزوم برنامه درمانی مناسب را تجویز کند.
اگر شما با یکی از موارد زیر همراه با نفخ معده مواجه هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید:
1. درد شدید یا طولانی در شکم
2. وجود خون در مدفوع یا مدفوع تیره
3. تب بالا
4. اسهال
5. بدتر شدن سوزش سردل
6. استفراغ
7. کاهش وزن غیرقابل توضیح
غذاهایی که میتوانند نفخ معده را افزایش دهند عبارتند از:
– انواع لوبیا: لوبیاها حاوی مقادیر زیادی پروتئین و کربوهیدرات هستند و سرشار از فیبر و ویتامینها و مواد معدنی ضروری هستند. با این حال، بیشتر لوبیاها شامل قندهایی به نام آلفا-گالاکتوزیدها هستند که به گروهی از کربوهیدراتها تعلق دارند. این کربوهیدراتهای FODMAP هستند که در فرآیند هضم فرار میکنند و توسط باکتریهای روده در روده بزرگ تخمیر میشوند و گاز تولید میکنند.
برای کاهش میزان FODMAP در لوبیا، میتوان آنها را خیساندن و جوانه زدن کرد. همچنین، تغییر چندین بار آب خیساندن نیز میتواند مفید باشد.
لوبیا یکی از مهمترین مواد غذایی است که میتواند نفخ شکم را ایجاد کند.
در چند سال اخیر، گندم موضوعی بحثبرانگیز بوده است، به دلیل حاوی پروتئینی به نام گلوتن.
اختلاف نظرها با وجود، مصرف گسترده گندم همچنان ادامه دارد. این ماده در بسیاری از محصولات نان، پاستا، تورتیلا، پیتزا و محصولات پخته شده مانند کیک، بیسکویت، پنکیک و وافل وجود دارد.
برای افرادی که به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن رنج میبرند، مصرف گندم مشکلات گوارشی شدیدی از جمله نفخ، گاز، اسهال و درد معده را به همراه دارد.
گندم همچنین منبعی از FODMAP ها است که ممکن است در برخی افراد مشکلات گوارشی ایجاد کند.
جایگزینهای بدون گلوتن برای گندم وجود دارند، مانند جو بدون گلوتن تایید شده، کینوا، گندم سیاه، آرد بادام و آرد نارگیل.
سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم، کلم بروکسل و دیگران نیز بخشی از خانواده سبزیجات هستند.
این سبزیجات بسیار غنی از مواد مغذی مانند فیبر، ویتامین C، ویتامین K، آهن و پتاسیم هستند.
اما آنها همچنین حاوی FODMAP هستند و ممکن است در برخی افراد نفخ را ایجاد کنند.
پختن سبزیجات چلیپایی میتواند فرایند هضم آنها را آسانتر کند.
جایگزینهای زیادی برای سبزیجات چلیپایی وجود دارد، مانند اسفناج، خیار، کاهو، سیب زمینی شیرین و کدو سبز. همچنین میتوانید حجم وعدههای خود را کاهش دهید یا به جای آن سبزیجات چلیپایی پخته شده را انتخاب کنید.
پیاز، یک سبزیجات زیرزمینی با طعم و عطر خاص است. اغلب به صورت پخته، در غذاهای جانبی و سالادها استفاده میشود.
اگرچه معمولاً مقادیر کمی از پیاز مصرف میشود، اما این میوه یک منبع اصلی فروکتانها است، که فیبرهای قابل حلی هستند و ممکن است باعث نفخ شوند.
علاوه بر این، برخی افراد حساسیت یا عدم تحمل نسبت به ترکیبات موجود در پیاز، به ویژه پیاز خام، دارند.
بنابراین، پیاز ممکن است عاملی برای ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی باشد. پختن پیاز ممکن است این تأثیرات را کاهش دهد.
جایگزینهای مناسب: میتوانید از گیاهان و ادویهجات تازه به عنوان جایگزین پیاز استفاده کنید. همچنین، استفاده از بخش سبز پیازچه یا پودر شده آن میتواند برای افرادی که حساسیت به فروکتان دارند، مفید باشد.
نوشیدنیهای گازدار
نوشیدنیهای حاوی گاز یکی از علل شایع برای ایجاد نفخ است. این نوشیدنیها حاوی مقادیر زیادی گاز دیاکسید کربن هستند.
زمانی که این نوشیدنیها را مینوشید، مقدار زیادی از گاز را میبلعید که میتواند به معده رسیده و فشار را افزایش دهد. این موضوع ممکن است باعث نفخ و بادگلو شود.
جایگزینهای مناسب: آب ساده همیشه بهترین انتخاب است. جایگزینهای دیگر شامل قهوه، چای و آب میوه معطر و دتاکس هستند. همچنین، میتوانید مصرف نوشیدنیهای گازدار را محدود کنید و حدوداً ۲۳۰ میلیلیتر در روز مصرف کنید.
حذف نوشابه از برنامه غذایی شما میتواند به درمان نفخ شکم کمک کند. نوشابههای حاوی گاز میتوانند عاملی برای افزایش فشار در معده باشند و نفخ و بادگلویی را تحریک کنند.
جو
جو یک نوع غله است که بسیار مغذی است. این غله دارای مقدار زیادی فیبر و مواد مغذی مانند منیزیم، منگنز و سلنیوم است. با این حال، برای افرادی که به مقدار زیادی فیبر عادت ندارند، مصرف جو میتواند به نفخ شکم منجر شود. همچنین، جو شامل گلوتن است که برای افرادی که حساسیت یا ناتحملی به گلوتن دارند، مشکلاتی ایجاد میکند.
جایگزینهای مناسب: به جای جو، میتوانید از جو تصفیه شده مانند جو مروارید یا جو اسکاچ استفاده کنید. همچنین، میتوانید از سایر غلات یا شبه غلات مانند برنج قهوهای، کینوا، گندم سیاه یا گندم سیاه استفاده کنید.
چاودار
چاودار یک نوع غله است که از گندم به دست میآید. این غله بسیار مغذی است و منبع عالی فیبر، منگنز، فسفر، مس و ویتامینهای گروه B میباشد. با این حال، چاودار نیز شامل گلوتن است که بسیاری از افراد حساس یا ناتحمل به آن هستند.
با توجه به محتوای بالای فیبر و گلوتن، مصرف چاودار ممکن است یکی از علل اصلی نفخ در افراد حساس باشد.
جایگزینهای مناسب: برای جایگزین کردن چاودار، میتوانید اندازه وعدههای خود را کاهش دهید یا از سایر غلات یا شبه غلات مانند جو دوسر، برنج قهوهای، گندم سیاه یا کینوا استفاده کنید.
محصولات لبنی بسیار مغذی هستند و حاوی پروتئین و کلسیم غنی میباشند. اما برخی افراد قادر به تجزیه لاکتوز، قند موجود در شیر، نیستند. این شرایط به عنوان عدم تحمل لاکتوز شناخته میشود.
در صورتی که عدم تحمل لاکتوز دارید، مصرف محصولات لبنی ممکن است به مشکلات گوارشی منجر شود. علایم شامل نفخ، گاز، گرفتگی عضلات و اسهال است.
به عنوان جایگزین، افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، میتوانند خامه و کره، پنیرهای سفت یا محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست را تحمل کنند.
همچنین، محصولات شیر بدون لاکتوز نیز در دسترس هستند. جایگزینهای دیگر برای شیر معمولی شامل شیر نارگیل، بادام، سویا یا شیر برنج میباشند.
درباره عدس، آن نیز یک نوع حبوبات است. حاوی مقادیر زیادی پروتئین، فیبر و کربوهیدرات و همچنین مواد معدنی مانند آهن، مس و منگنز است.
با توجه به محتوای فیبر بالا، مصرف عدس ممکن است در برخی افراد نفخ ایجاد کند. این مسئله به ویژه در افرادی که عادت به مصرف فیبر زیاد ندارند، رخ میدهد.
همچنین، عدس حاوی FODMAP است که ممکن است به تولید بیش از حد گاز و نفخ کمک کند، به خصوص در افراد مبتلا به IBS.
با این حال، خیساندن یا آبکشی قبل از استفاده، عدس را برای سیستم گوارشی آسانتر میکند.
جایگزینهای مناسب برای عدس شامل خیساندن یا جوانهزدن عدس و کاهش حجم مصرف میتواند به کاهش علائم نفخ و گاز کمک کند.
تعدادی از غذاهایی که به طور کلی کمتر احتمالاً نفخ میدهند عبارتند از:
– ماهی و دریا میوهها: ماهیهای مانند سالمون، ماهی تون ماکرل و سردریاییها حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که میتوانند در کاهش التهاب و بهبود عملکرد گوارشی کمک کنند.
– مرغ و گوشت قرمز: مرغ و گوشت قرمز کم چرب و پروتئین با کیفیت بالا هستند. میتوانید آنها را با روشهای پخت مانند پخت درونسرخ کن، پخت در فر یا پخت در آب استفاده کنید تا آسانتر هضم شوند.
– میوهها و سبزیجات با کمترین فروکتوز: برخی از میوهها و سبزیجات کمترین میزان فروکتوز را دارند و میتوانند به عنوان گزینههایی برای جایگزینی میوهها و سبزیجاتی که نفخ میدهند، مورد استفاده قرار بگیرند. به عنوان مثال، هندوانه، خربزه، توتها، انگور، خیار، گوجهفرنگی و فلفل دلمهای.
– غلات و غذاهای غنی به فیبر: غلاتی مانند برنج، کینوا و آرد جو بدون گلوتن و با مقدار کمتری فیبر نسبت به برخی دیگر انواع غلات همراه هستند. همچنین، میتوانید از سبوس برنج، نخود یا لوبیا سفید استفاده کنید.
– گوجهفرنگی و خیارشور: گوجهفرنگی و خیارشور به عنوان گزینههای پایین فودمپ با کمترین احتمال نفخ معرفی میشوند.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هر فرد ممکن است به گونهای به مواد غذایی واکنش نشان دهد. بنابراین، بهتر است با مشاوره یک تغذیهشناس یا پزشک خود در مورد نیازها و توصیههای خاص خود صحبت کنید.
میتوانید با اضافه کردن مواد غذایی زیر به رژیم غذایی روزانه خود، نفخ معده را کاهش دهید:
– خیار
– موز
– آووکادو
– توت فرنگی
– زغال اخته
– شاه توت
– آناناس
– ریواس
برای درمان نفخ شکم، میتوانید از عدم مصرف غذاهایی که معده را نفخ میدهند خودداری کنید و به جای آن، غذاهایی که ضد نفخ هستند را مصرف کنید.
موز یکی از میوههای عالی برای کاهش نفخ معده است.
زردچوبه نیز یک ادویه فوقالعاده برای کاهش نفخ معده است. طب سنتی و علم نیز به خواص و فواید این گیاه قوی اطمینان دارند.
دیگر ادویههایی که میتوانند به کاهش نفخ معده کمک کنند، عبارتند از:
– زیره
– هل
– دارچین
– زنجبیل: زنجبیل یکی از راههای معروف برای بهبود ناراحتی معده و کاهش نفخ است. این ادویه به هضم غذا کمک میکند و از ناراحتیهایی مانند تهوع و نفخ معده جلوگیری میکند. میتوانید از چای زنجبیل، شیرینی زنجبیلی یا اضافه کردن زنجبیل تازه به ماست و غذاهای سرخ کرده استفاده کنید.
– کرفس: جویدن کرفس، علاوه بر تقویت عضلات فک، میتواند به کاهش نفخ معده کمک کند. کرفس میتواند به عنوان یک نیروی کمکی برای هضم عمل کند و گازهای روده را کنترل کند.
با اضافه کردن این مواد غذایی و ادویهها به رژیم غذایی خود، میتوانید نفخ معده را کاهش دهید.
شیر بادام، جایگزینی مناسب برای کسانی است که نمیتوانند لبنیات را مصرف کنند به دلیل مشکلات هضمی مربوط به لاکتوز. مصرف شیر حاوی لاکتوز و قند میتواند منجر به نفخ و درد شود و پروتئینهای لبنیات ممکن است التهاب و احتباس مایعات را ایجاد کنند.
برای رفع این مشکلات میتوانید از کفیر و ماست استفاده کنید. کفیر و ماست دارای پروبیوتیک هستند که به سیستم گوارش و کاهش نفخ مفید هستند و باعث بهبود عملکرد رودهها میشوند.
گوجه فرنگی نیز برای کاهش نفخ و ورم بسیار مفید است. این میوه حاوی پتاسیم است که به تعادل سدیم در بدن کمک میکند و در نتیجه کمک به کاهش وزن آب بدن میکند.
رازیانه نیز به دلیل طعم شیرین خود شناخته میشود. مصرف رازیانه به صورت دانهها یا در تهیه چای آن میتواند در کاهش گاز و ورم معده کمک کند.
سبزیهای برگدار مانند بوک چوی نیز میتوانند به کاهش التهاب و ورم کمک کنند. این سبزیها حاوی نیتراتهای خوراکی هستند که رگهای خونی را باز میکنند و به جریان خون کمک میکنند، از جمله در ناحیه معده که ورم میکند.
همچنین، سبزیهای برگدار دارای الکترولیتهای منیزیم و پتاسیم هستند. اضافه کردن منیزیم و پتاسیم به رژیم غذایی میتواند به تعادل مواد معدنی و جلوگیری از انباشت سدیم در بدن کمک کند.
سبزیهای برگدار مانند بوک چوی میتوانند به کاهش التهاب و ورم کمک کنند. همچنین، مصرف آب نیز میتواند در کاهش نفخ مفید باشد. اما بهتر است از مصرف نوشیدنیهای گازدار پرهیز کنید، زیرا آنها ممکن است نفخ را تشدید کنند و مشکلات معده را به وجود آورند.
آب آشامیدنی میتواند به خروج مواد زائد از بدن کمک کند. میتوانید به آبی که مینوشید قطعههای خیار، پرتقال یا لیمو اضافه کنید تا طعم دلخواهتان را بدهد.
در طب اسلامی، برای درمان نفخ روده، مصرف مجموعهای از مواد غذایی ضد نفخ و اجتناب از مصرف غذاهای نفاخ میتواند کمک کننده باشد. همچنین، استفاده از گیاهان دارویی میتواند یکی از روشهای درمان نفخ و سنگینی معده باشد. برخی از گیاهان دارویی ضد نفخ شامل نعناع، گشنیز، بادرنجبویه، سیاه دانه و چای سبز هستند. میتوانید این گیاهان را به صورت دمنوش مصرف کنید.
خواص چای سبز بسیار شگفت انگیز است و برای سلامتی بسیار مفید است. همچنین، افزودن ادویههای گوارشی به غذا میتواند بهبود گوارش را تسهیل کند. زمانی که ادویهها به طور منظم با غذا مصرف شوند، میتوانند کاهش نفخ و گاز معده را فراهم کنند.
به عنوان مثال، دانههای زیره، دانههای زنیان، زنجبیل خرد شده تازه و انقوزه به عنوان ادویههای گوارشی شناخته میشوند.
اگر میخواهید از این ادویهها در آشپزی استفاده کنید، مقداری روغن را گرم کنید و سپس یک دوم قاشق چای خوری زیره، زنیان، دانههای رازیانه و مقدار کمی انقوزه را به آن اضافه کنید.
حتی میتوانید قطعههای زنجبیل را نیز به ماهیتابه اضافه کنید. حدود ۳۰ دقیقه آنها را سرخ کنید و سپس این ترکیب را به سبزیجات، گوشت یا لوبیا اضافه کنید.
نعناع از بهترین سبزیهایی است که موجب کاهش نفخ شکم میشود.
اگر علاقهای به آشپزی ندارید، میتوانید زیره، دانه رازیانه، دانه زنیان و مقداری انقوزه را در یک مخلوطکن قرار داده و از این ترکیب به عنوان ادویهای ضد نفخ استفاده کنید و آن را در غذاهای خود به کار ببرید.
اگر حساسیتی به تندی دارید، سوزش در ناحیه سینه یا مشکل رفلاکس معده دارید، حتماً قبل از استفاده از زنجبیل یا انقوزه با پزشک خود مشورت کنید، زیرا این دو مورد بسیار تند هستند.
تنها غذاهای پخته را مصرف کنید. وقتی غذا پخته میشود، در واقع قبل از خوردن آن، یک مقدار هضم شده است، به این معنی که سیستم گوارش دیگر نیازی به تلاش بیشتر برای هضم غذای خام ندارد. به همین دلیل، شکمتان دچار نفخ نمیشود.
بعد از غذا، دانههای رازیانه را جوید. اگر به رستورانهای هندی رفته باشید، مطمئناً ترکیبی از دانههای رازیانه و نبات را در نزدیکی خروجی مشاهده خواهید کرد. برخی اعتقاد دارند که دانههای رازیانه به تقویت عملکرد گوارش و همچنین خنثی کردن گاز پس از خوردن غذا کمک میکند.
با استفاده از یک دوم قاشق چای خوری دانه رازیانه همراه با نبات بعد از غذا، در واقع از یک منبع کاملاً طبیعی برای خنثی کردن اسید استفاده میکنید.
اگر مشکلی با ترش شدن یا تندی ندارید، میتوانید یک دوم قاشق چای خوری زیره و زنیان را برای جلوگیری از نفخ استفاده کنید.
بهترین دارو برای نفخ بستگی به علت مشکل دارد. میتوانید از داروها و قرصهای ضد گاز معده برای درمان نفخ شکم استفاده کنید. گزینههای درمانی عبارتند از:
داروخانهها داروهایی مختلف بدون نیاز به نسخه پزشکی مانند بیسموت ساب سالیسیلات و سیمتیکون را ارائه میدهند. این داروها میتوانند به تسکین از نفخ و گاز معده کمک کنند.
همچنین، برخی از داروهای تجویزی میتوانند برای درمان شرایط زمینهای مانند IBS یا رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک که باعث ایجاد گاز میشوند، استفاده شوند. این درمانها ممکن است به تسکین نفخ کمک کنند.
به علاوه، برخی مکملها نیز میتوانند در کاهش نفخ و گاز معده موثر باشند. برای مثال، اگر شما عدم تحمل لاکتوز دارید، مصرف لاکتاز میتواند در تسکین گاز هنگام مصرف محصولات لبنی به شما کمک کند. همچنین، مکمل آلفا گالاکتوزیداز میتواند در تجزیه حبوبات و سبزیجات به منظور کاهش گاز مفید باشد.
قبل از اضافه کردن هرگونه دارو یا مکمل به رژیم غذایی خود، بهتر است با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید تا مطمئن شوید که استفاده از آنها برای شما ایمن است.
اگر بعد از خوردن غذا مشکلاتی مانند گاز معده یا نفخ را تجربه میکنید، میتوانید تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید و از غذاهای ضد نفخ استفاده کنید. در صورتی که متوجه شدید که بسیاری از غذاها علائم نامطلوب را برای شما ایجاد میکنند یا به طور مداوم به غذاها حساسیت نشان میدهید، بهتر است با یک پزشک متخصص گوارش مشورت کرده و روشهای درمان نفخ شکم مناسب را تعیین کنید. این شامل ترکیبی از تغییرات در رژیم غذایی، تغییر در شیوه زندگی و در صورت لزوم استفاده از داروها میشود.
منابع:
– healthline.com
– oprahdaily.com
– healthline.com
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید